0

Цжанцзакоу, Пламен Вълков, наш пратеник

Българската мъжка щафета в биатлона (4 х 7,5 км с по 2 стрелби) завърши на 18-о място на олимпиадата от 21 стартирали и на 7:15,1 минути от шампиона Норвегия. На комплекса в Цжанцзакоу температурата по време на състезанието бе минус 16 градуса, но с усещане за минус 26. Дебютантът Благой Тодев стартира първи, като ремина дистанцията използвайки 3 допълнителни патрона (2 легнал и 1 на прав). На втори пост най-добрият ни състезател Владимир Илиев свали мишените си, като ползва по един допълнителен патрон на легнал и прав. Най-слабо се представи Димитър Герджиков, който на трети пост се наложи да направи една наказателна обиколка. Накрая Антон Синапов направи безгрешна стрелба от легнал, а после на прав с 8 патрона свали само 4 мишени и също въртя една допълнителна обиколка.

Крайно драматично се разви битката за медалите. Русия водеше убедително до последната стрелба от прав на Латипов. Той не успя да свали две от мишените и се наложи да върти 2 наказателни обиколки. В това време Кристиансен от Норвегия си свали от раз петте мишени и пое уверено към финала и златните медали. Кантен Фийон Майе донесе на Франция сребърните медали. Руснаците все пак се пребориха за бронза с Германия. 

„За мен успях да се справя, въпреки, че тръгнах от задна позиция. Успях да се придвижа малко напред. На стрелбището е доста сложно, защото вятърът е много променлив и това затрудняваше всички отбори. Привествам решението на организаторите и Международната федерация да изместят състезанието за 14,30 ч. Снощи по време на тренировката в 18 часа усещането за студ бе за минус 30 и условията бяха екстремални. Ако за днес беше останал старта да е в 17 то състезание със сигурност нямаше да има", коментира Владимир Илиев след състезанието.